7 rad, jak vybrat motopneu

Ať už jste zkušený motocyklový závodník nebo student, který do školy rád jezdí na skútru, po určité době vždy nastane den, kdy je nutné vybrat nové pneumatiky na motorku. Že si s výběrem nevíte rady? Projděte si naše užitečné tipy pro výběr motopneu a začněte si opět vychutnávat každou jízdu.

1. Pneu na moto měňte včas

Pokud náhle pocítíte změny během jízdy, je možné, že pneumatiky na vaší motorce potřebují vyměnit. Opotřebované moto pneu jsou nejen nebezpečné, ale také náchylnější k proražení či propíchnutí. Opotřebení se může projevit například vibracemi, nestabilitou nebo podivnými zvuky při jízdě.
Pneu na moto pravidelně kontrolujte a jakmile zaznamenáte, že je něco v nepořádku, pusťte se do výběru nových gum.

2. Každý styl jízdy si zaslouží jiné motopneu

Pokud na motorce rádi cestujete, o pohodlí během jízdy se postarají kvalitní gumy, které jsou konstruovány pro mnohakilometrovou jízdu a mají dlouhou životnost.
Jiný typ motopneu je určený na trať, kde se důraz soustředí především na přilnavost k vozovce a dobrou ovladatelnost. 

Výrobci pneumatik na motorky nezapomínají ani na klasické silnice nebo složitější terén. Při výběru pneu na moto si vždy důkladně prostudujte, k čemu je konkrétní model vhodný.

3. Správná velikost pneumatiky na motorku je klíčem k úspěchu

Většina jezdců mnohdy ani netuší, jaké rozměry mají motopneu na jejich stroji. Velikost pneumatiky na motorku zjistíte velmi snadno tak, že si prohlédnete tu stávající. 

Označení motopneu je podobné automobilovým pneumatikám. První číslo (např. 180) udává šířku pneumatiky v milimetrech. Druhý údaj (např. 70) udává výšku boční stěny v procentech. Třetí číslo (např. 16) je velikost ráfku v palcích. Mezi druhým a třetím údajem obvykle najdeme ještě písmeno R označující radiální typ pneumatiky (nebo B). Podle kompletního označení motopneu (v našem případě 180/70 R16) pak vybíráme nové pneumatiky.

4. Širší neznamená lepší

To, co občas platí v životě, se u pneu na moto vyplatit nemusí. Někteří jezdci experimentují se širšími pneumatikami na motorku s vidinou snazší manipulace strojem v zatáčkách. Širší motopneu ale mohou spíše přispět ke ztrátě stability – proto je rozhodně nelze doporučit.

5. Dobrá značka = půl zdraví 

Při výběru motopneu určitě narazíte i na otázku značky (a potažmo ceny). Renomovaní výrobci pneumatik na motorku jako Dunlop, Bridgestone, Continental nebo Mitas jsou zárukou kvality a především bezpečné jízdy. Velcí výrobci totiž mají dostatek financí pro důkladné testování. Značkové moto na pneu jsou navíc výsledkem dlouholetých výzkumů a využití nejnovějších technologií. 

A proto, dovolí-li to vaše finanční možnosti, vždy při nákupu motopneu investujte do nových gum od ověřených značek, jež se postarají o perfektní a bezpečné zážitky.

6. Nechte si s výběrem pneu na moto poradit

Učený z nebe nespadl a proto se nebojte požádat o radu. Vyzpovídejte své motokolegy a zeptejte se, na jakých motopneu rádi jezdí oni. Spoustu tipů najdete i v moto diskuzích a na motorkářských fórech. Pneumatiky na motorku se o mnoho snadněji vybírají podle různých testů, které se objevují třeba v odborných časopisech nebo na webových stránkách motoklubů. 

S výběrem moto na pneu vám určitě rád poradí také dobrý prodejce motopneumatik.

7. Nakupujte v přehledném e-shopu

Online nákup pneumatik na motorku je dnes nejrychlejším a nejpohodlnějším způsobem výběru nových gum. Jak se ale v záplavě motopneu všech typů a značek vyznat? 

V e-shopu Autobaterie-pneumatiky.cz lze pneu na moto snadno filtrovat podle rozměrů, značek, typu stroje i povrchu. A pokud je potřeba se na něco zeptat, je k dispozici odborník na online chatu. Od těch nejlepších motopneu pro vaši mašinu vás v tomto e-shopu dělí jen pár kliknutí.