Datum výroby pneumatik DOT

DOT pneumatiky – víte, o co jde a kde ho hledat?

Každá pneumatika má na sobě tzv. DOT, neboli číslo, pomocí něhož dovedeme určit její přesné stáří. Když najdeme na bočnici například číslo „3517“, znamená to, že daná pneumatika byla vyrobena v 35. týdnu roku 2017.

Potřebuji stáří pneumatiky vůbec znát?


Ptáte se, k čemu je běžnému uživateli takový údaj dobrý? Stáří pneumatiky je sice důležité, ale orientovat by se člověk měl spíše podle jiných ukazatelů, jako je třeba hloubka dezénu. DOT sice ukazuje, kdy byla pneumatika vyrobena, ale už neříká nic o jejím skladování, opotřebení a podobně. Je tedy důležitý spíše pro výrobce, kteří podle něj dovedou zjistit, jaká směs byla při výrobě použita i jaké stroje a kteří operátoři na ní pracovali.

S pneumatikami to totiž není jako s potravinami – nepodléhají zkáze tak rychle samy od sebe. Výrobci totiž do směsi na výrobu pneumatik přidávají určitá činidla, která zajišťují dlouhodobou ochranu produktu. Jestliže tedy pneumatiku správně skladujete, má téměř stejné vlastnosti jako po vyjetí z výrobní linky i za pět let. Její opotřebovávání a skutečné stárnutí začíná až ve chvíli, kdy ji obujete na vůz.

Jak skladovat pneumatiky správně?


Pokud tedy chcete, aby vám nová pneumatika vydržela skutečně jako nová dlouho, můžete ji bez starostí skladovat i 5 let. Musíte ale dodržet následující pravidla. Skladujte:

  • V suchu
  • V chladu
  • Mimo dosah světla
  • Mimo dosah chemických látek a zdrojů ozonu

 

DOT - Stanovisko ke stárnutí pneumatik

 

 Zdroj: Marketing Continental Barum s.r.o.