Je opravdu třeba "přezout" zimní pneu za letní

 

Jediný předpis, který řidiči musí ohledně letních pneumatik dodržet, je předepsaná hloubka dezénu. Ta musí být minimálně určitě 1,6 mm. Pozor ale – jedná se o hloubku minimální tudíž, kterou zákon připouští. Ideální hloubka dezénu pro udržení optimálních vlastností pneumatiky je minimálně 3 mm.

Zatímco zimní pneumatiky by za určitých okolností každé auto dle zákona mělo od 1. 11. do 31.3. mít, u letních pneumatik taková lhůta nebí stanovena. Pokud vás tedy v létě zastaví policista, a vaše vozidlo bude mít zimní pneumatiky, pokuta vám nehrozí. Proč tedy většina řidičů pneu mění? Je to jednoduché – kvůli bezpečnosti a úspoře.

Proč přezout zimní pneumatiky na letní?

  • Zimní pneumatiky nejsou v teplých dnech tolik bezpečné.
  • Struktura letních pneumatik je do vyšších teplot vhodnější. Jsou tvrdší a ani se vzrůstající teplotou neztrácí svoji přilnavost, jako je tomu u pneumatik zimních. Letní pneumatiky přilnavost neztrácí ani za vlhka či mokra, jejich dezén je k takovému počasí uzpůsoben.
  • Při styku s rozpálenou vozovkou se zvyšuje také brzdná dráha zimních pneumatik, a to až o 20 %. Horší jízdní vlastnosti mají zimní pneumatiky i při rychlém manévrováním a v zatáčkách. Jsou méně ovladatelné, mají nižší přilnavost k vozovce.
  • Zimní pneumatika není v létě ekonomickým řešením. V létě se zimní pneumatiky mnohem rychleji opotřebují, jelikož jsou vyrobeny z měkčího materiálu, mají zvýšený valivý odpor a tím pádem i vyšší spotřebu paliva.
  • Opotřebení je v případě jízdy na zimních pneumatikách v létě daleko rychlejší. Pneumatiky vám tedy dlouho nevydrží a budete muset brzy koupit nové. Investice do sady letních pneumatik se nakonec rozhodně vyplatí.